Gereedschap

Een efficiënte, goed onderhouden grasmaaier is voor elke gazoneigenaar een essentieel gereedschap, maar om een gazon goed te onderhouden is er meer nodig. Er bestaan allerlei gereedschappen die u bij het onderhoud van het gazon veel tijd en moeite besparen, en meestal is de investering wel de moeite waard.

Krachtbronnen

Voor een klein gazon is een handmaaier een prima keuze. Er kan weinig fout gaan, er zijn geen problemen met kabels en het maaien is bovendien een flinke oefening.

Elektrische maaiers zijn licht, betrouwbaar en efficiënt. Ze zijn ideaal voor middelgrote gazons waarvan het andere eind zich niet verder dan hooguit 60 m van de elektrische aansluiting bevindt. Is de kabel langer, dan kan deze oververhit raken en gevaarlijk worden. Zowel messenkooimaaier, cirkelmaaiers als luchtkussenmaaiers bestaan in een uitvoering met elektromotor.

Maaiers met benzinemotor zijn duurder dan hun elektrische broertjes, maar ze zijn ook veel sterker en krachtiger en dus ideaal voor grote gazons en zwaar werk. Ook in deze uitvoering vindt u zowel messenkooimaaier als cirkel- en luchtkussenmaaiers. Bijna allemaal hebben ze een regelbare maaihoogte, terwijl sommige zelfs een wielaandrijving hebben. Voor heel grote grasvelden zijn er zitmaaiers met benzinemotor.

Onderhoud van de maaier

Voordat u de grasmaaier voor de winter opbergt, moet u hem grondig reinigen, smeren en laten nazien. Als u de machine geregeld onderhoudt, zal dit voor de wat handige tuinier geen problemen mogen stellen. Een goede onderhoudsbeurt in de herfst is trouwens essentieel voor wie zijn machine jaren lang wil laten meegaan.

Opgelet!
Werk nooit aan een motormaaier zonder dat de krachtbron is losgekoppeld. Verwijder eerst de bougiekabel, haal de stekker uit het stopcontact en schroef een batterijkabel los.

Gereedschappen voor het gazon

Het is heel goed mogelijk een mooi gazon aan te leggen en te onderhouden met de eenvoudigste tuingereedschappen voor algemeen gebruik, maar het gaat veel sneller en efficiënter met de speciaal ontworpen gereedschappen voor het gazon.

Gereedschappen voor gazonranden

Een goede grasschaar met lange handvatten is essentieel voor het knippen van een mooie grasrand, zelfs als u voor het meeste werk een mechanische kantenmaaier gebruikt. Met de schaar kunt u immers ook terecht op moeilijker plaatsen, en een verwaarloosde rand zult u met een kantenmaaier nooit zo mooi krijgen als met een grasschaar. Een ander belangrijk gereedschap voor gazonranden is de kantensteker, die u net als een spade verticaal gebruikt om een beschadigde grasrand af te steken.

Mechanische kantenmaaiers hebben meestal een schijf met sterke tanden die roteren tegen een vast mes. Voor intensief gebruik zijn die met een motor het handigst, en voor wie een groot gazon heeft, is zo’n kantenmaaier zeker een goede investering.

Vernevelspuiten en gieters

In de meeste gazons zullen na een tijdje onkruiden verschijnen, en de bestrijding hiervan noodzaakt soms tot het sproeien met selectieve onkruidverdelgers. Voor grote gazons is het gebruik van een rugspuit met sproeibuis en luchtpomp erg handig, maar op kleinere gazons werkt u beter met een gieter, voorzien van een druppelstand. Dit gaat wel langzamer, maar de broes is gemakkelijker te controleren dan met een vernevelaar, en er is minder gevaar voor verspreiding door de wind.

Tuinslangen en sproeiers

Een tuinslang is essentieel om het gazon in de zomer water te geven. Er bestaan tegenwoordig tuinslangen die, als er geen water in zit, helemaal plat zijn zodat ze op de haspel maar weinig plaats innemen; ze zijn ook het gemakkelijkst te ledigen, schoon te maken en op te bergen. De gewone traditionele tuinslang is wel sterker, vooral als u een verstevigd type neemt, maar u mest hangt hier in de eerste plaats af van de snelheid waarmee u de strooiwagen voortduwt.

Ofschoon u de tuinslang kunt uitrusten met een straalpijp om bloem- of groentebedden te besproeien, is deze methode niet zo geschikt voor het gazon. U bent beter af met een goede gazonsproeier, waarvan er verschillende soorten bestaan.

Strooiwagens voor kunstmest

Sommige zijn niet meer dan eenvoudige bakken met openingen onderaan. Ze zijn al dan niet gemonteerd op wielen. Het gelijkmatig verspreiden van de kunstmest hangt hier in de eerste plaats af van de snelheid waarmee u de strooiwagen voortduwt.

Verticuteren en beluchten

Voor het uitkammen of verticuteren van de grasmat teneinde deze open te maken om lucht, water en meststoffen beter in de grond te laten doordringen, bestaan verschillende gereedschappen. De eenvoudigste zijn de vele soorten bezems en harken, die alle doeltreffend, maar op den duur wel heel vermoeiend in het gebruik zijn. Een mechanische verticuteerder is daarom een heel praktisch alternatief voor een groot gazon. Ook beluchten gaat machinaal gemakkelijker.