Grasonderhoud

Zoals alle andere levende elementen in je tuin, moet ook een gazon goed worden verzorgd om er op zijn best uit te zien. Je moet het gras niet alleen regelmatig op de juiste hoogte maaien, het is ook belangrijk te weten hoe je onkruiden moet bestrijden, hoe je moet mesten en hoe je eventuele beschadigde plekken kunt repareren.

Het maken van een groot gazon lijkt een ideale manier om een onderhoudsarme tuin te realiseren. Tot op zekere hoogte is dat waar, maar je ontkomt er niet aan je gazon netjes te houden en net zo gezond als toen het net was aangelegd.

Grasmaaien

De eerste en duidelijkste klus die zich aandient is het maaien. Laat het gras liever nooit langer dan 4cm. Er is keuze uit een enorme variatie aan maaiers, van eenvoudige handmaaiers tot grote zitmaaiers in de tractorstijl die alleen voor heel grote gazons bedoeld zijn. Messen kooimaaiers geven het beste maairesultaat. Je kunt er de bekende gazonbanen mee maken door naast elkaar in tegengestelde richting te maaien. Cirkelmaaiers maaien sneller en makkelijker, maar minder nauwkeurig. Zweefmaaiers werken snel en zijn ongemakkelijk op ongelijke oppervlakken, maar ze maaien niet erg kort. Als je de bekende banen in afwisselende tinten wilt maaien, moet je midden in het gazon beginnen en van het huis afmaaien, dan aan het eind omdraaien en de volgende baan naar het huis toe maaien. Maar de helft, ga dan naar het verste andere uiteinde van het gazon en werk terug naar de beginplek.

Mooie randen maken in je gazon

Geen gazon ziet er goed uit als de randen niet mooi recht en netjes afgewerkt zijn. Met een half maantje kun je het gras keurig afsteken. Span een lijn of leg een tuinslang neer om een gave rand te krijgen. Iedere keer dat je maait zul je ook de randen met een kantenknipper bij moeten werken.

Het gazon gezond en krachtig houden

Om te voorkomen dat graszoden kale plekken krijgt of vol onkruiden raakt, moet je een uitgekiend bemestingsprogramma uitvoeren en consequent onkruiden verwijderen. De meeste gazongrassen moeten regelmatig worden belucht. Dat houdt in dat je gaatjes in de grasmat moet prikken die ervoor zorgen dat zuurstof uit de lucht tot bij de wortels kan doordringen. Je kunt dat met een tuin vork doen of met een speciale 'beluchter'. Het laatste apparaat werkt wat gemakkelijker. Eens per jaar moet je een laagje zand, gemengd met gazonmest over je gazon uitstrooien. Het zand helpt de drainage te verbeteren en de gazonmest zorgt voor de nodige extra groeistoffen.

Er zijn ook langzaam werkende gazonmeststoffen, dus controleer steeds op de verpakking waar je mee mest. Wanneer zich allerlei andere onkruiden dan grassen in je grasmat nestelen, kun je overwegen die met een selectief bestrijdingsmiddel (voor zover nog toegelaten) te bestrijden. Houd je altijd nauwkeurig aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je liever geen chemische middelen op je gazon toepast, zul je het onkruid met de hand moeten verwijderen. Met een scherp mes lukt dat overigens uitstekend.

Gras harken

Als de grasmat zacht en sponzig aanvoelt, zit er meestal een laag dode grasresten of 'vilt' in dat zich op de bodem tussen de grasblaadjes heeft opgebouwd. Wanneer je die laag te lang laat zitten, kunnen zich daarin ziekten en plagen ontwikkelen en er gaat onkruid in groeien. De volgende stappen kun je hanteren:

  • Stap 1:Gebruik een metalen bladhark om het vilt uit de grasmat te verwijderen. Zo'n hark met verende tanden is ideaal om al die rommel eruit los te trekken
  • Stap 2: Je moet stevig genoeg harken om tot in het grondoppervlak te kammen, zodat ook de wortels van het gras wat worden losgetrokken. Dat bevordert een gezonde wortelgroei.
  • Stap 3 Verwijder al het losgekomen afval. Je haalt er ook veel infectiehaarden mee weg die je gazon zouden kunnen aantasten. Een vergelijkbare, maar nog rigoureuzer behandeling is het verticuteren van het gazon met een verticuteerhark of –machine.

Een pad maken in uw gazon

Als je gazon de belangrijkste toegangsweg naar een ander tuin deel is, de moestuin bijvoorbeeld, is het handig er van te voren al een pad doorheen te plannen. Het beste voldoen stapstenen die iets onder het grasniveau zijn gelegd. Dit voorkomt niet alleen overmatige en lelijke slijtage van de route door het gras, maar tijdens het maaien heb je er ook geen last van. Je rijdt met de maaier gewoon over de stenen heen.

Gaten repareren in uw gazon

Zelfs een heel goed verzorgd gazon kan slijtageplekken gaan vertonen. De meeste gazons zijn er niet uitsluitend voor de sier. Ze worden tot op zekere hoogte gebruikt en kunnen zelfs de favoriete speelplek van kinderen en huisdieren zijn. Zelfs een dagelijks wandelingetje door de tuin om de planten te verzorgen, kan al slechte plekken veroorzaken.

Als je gazon zwakke plekken krijgt, kun je die in een paar fasen weer herstellen. Zijn er kale plekken ontstaan, dan kun je daar nieuwe graszoden leggen of, als het om kleine stukken gaat, is bij zaaien misschien beter. Zorg wel dat je met hetzelfde grasmengsel repareert als van het gras dat er ligt. Anders krijg je kleurverschillen.

Ga je met graszoden repareren, steek dan het stuk met de zwakke plek uit, verbeter de grond (voor goede wortelvorming), trap dit weer aan en steek een stuk van een grasrol af dat het gat moet vullen. Maak het op maat en leg het in de open plek. Zorg dat het nieuwe stuk gelijk ligt met de rest van de grasmat. Geef royaal water.

Een gazon beluchten

Vooral bij gazons die in slecht gedraineerde of verdichte grond wortelen, moet je zorgen dat de lucht beter tot de wortels kan doordringen. Ze moeten kunnen ademen. De makkelijkste manier om hiervoor te zorgen, is gaten in de grasmatten prikken.

  • Stap 1: Druk de holle tanden van een speciale beluchter tot ca. 15cm diep in de grasmat. De pijpjes grond worden er uitgedrukt als je daarna de beluchter weer in de grond drukt. Ze blijven op het gras achter.
  • Stap 2: Nadat het gazon is belucht, moeten de grondpijpjes worden weggeveegd en kan eventueel compost of scherp zand over het gazon worden geharkt dat weer in de gaatjes terecht komt.
  • Stap 3: Als alternatief kun je bij een klein gazon met een tuinvork gaatjes in de grasmat maken.