Graszoden Kopen

Waar koop je graszoden?

Als je zelf graszoden wilt gaan leggen dan moet je eerst weten waar je de graszoden kunt kopen.

Als je graszoden wil laten leggen klik dan op de voorpagina op de provincie waar je woont.

Graszoden zijn verkrijgbaar bij tuincentra, graskwekers en verschillende hoveniersbedrijven. Bij iedere aanbieder zal er een verschil zijn in kwaliteit en prijs. Als je graszoden bij de kweker koopt weet je vaak zeker dat de graszoden vers zijn gesneden.

Bij tuincentra kunnen de graszoden al wat langer liggen. Een graszode moet maximaal binnen 2 dagen nadat deze gesneden zijn gelegd worden. Gebeurt dit niet dan kunnen ze gaan rotten, kan er kleurverschil optreden en kunnen ze moeilijk wortelen.

Waar moet je op letten bij het kopen?

De meest voorkomende graszodensoort is speelgras, deze soort is donkergroen van kleur en is bestand tegen regelmatig gebruik. Het belangrijkste van gras is de dichtheid en de kleur, deze bepalen het aanzicht van het gazon. Let er daarom bij het kopen van graszoden goed op dat de kleur donkergroen is en dat de graszode de juiste dichtheid heeft. Als het aandeel van smalbladige soorten gras groot is weet je dat je een graszode koopt van een goede kwaliteit.

Naast de kleur moet je kijken of de graszode onkruid bevat. Als je graszoden gaat leggen met onkruid erin begin je al met een achterstand. Als je naderhand pas ziet dat er onkruiden in de graszoden zitten, verwijder deze dan direct met de hand. Zo voorkom je dat het onkruid zich verspreidt over het totale gazon.

Het laatste punt waarop gelet moet worden is de dikte van de graszoden. Als je graszoden gaat kopen moet je kijken of alle graszoden dezelfde dikte hebben. Dit is belangrijk omdat je anders geen strak en egaal gazon krijgt. Een goede dikte voor een graszode is 1,5 tot 2 centimeter.

Afmetingen graszoden

De meeste graszoden worden gesneden met de maten 250 cm lang, 40 cm breed en 1,5 cm dik. Deze graszoden zijn precies 1 m². Andere afmetingen van graszoden kunnen zijn 30 cm x 30 cm x 1,5 cm of 90 cm x 30 cm x 1,5 cm. Bepaal aan de hand van het aantal vierkante meters welke graszoden je gaat kopen.

Bij extreem grote oppervlakten, vanaf 500 m², worden speciale graszoden gebruikt. Deze graszoden heten Big Slaps en zijn 60 cm breed en 20 meter lang. Daarmee leg je per graszode 12 m². Let er wel op dat dit lastig en zwaar werk is, de ondergrond moet hard zijn en de oppervlakte moet een ruime ingang hebben voor de Big Slaps.

Welke prijzen kunt u verwachten?

De prijzen van graszoden voor speelgras verschillen veel van elkaar. De graskweker zal vaak de goedkoopste aanbieder zijn omdat je dan een directe afname doet zonder tussenpersonen. Vaak moet je dan wel een minimum aantal graszoden kopen. De prijzen van graszoden bij tuincentra zijn het hoogst. Bij tuincentra moet je ook minimaal 24 uur van te voren de graszoden bestellen.

De prijzen van graszoden variëren van € 1,50 bij de graskweker tot € 2,50 bij diverse tuincentra. De prijzen bij hoveniersbedrijven zullen hier tussenin liggen.