Graszoden Leggen

Zelf graszoden leggen

Begin met het leggen van de eerste lap zo dicht mogelijk langs de langste rechte kant. Daardoor wordt het snijverlies aan de overige kanten geminimaliseerd. Druk de banen telkens even goed aan. Werk daarbij vooruit, dat wil zeggen dat u de voorbereide oppervlakte niet aanraakt en vanaf de reeds gelegde banen verder werkt. Om die banen te ontzien en gaten door het lopen te voorkomen, kunt u er een plank overheen leggen. Sluit de stukken zo dicht op elkaar dat er geen gaten te zien zijn. De baan die ernaast komt moet zo gelegd worden dat de aansluitingen niet naast elkaar komen, maar steeds verschuiven.

Bij een niet geheel loodrechte lijn kunnen overlappende kanten desnoods met een spade of een mes afgestoken worden. Bij ronde randen kan een touw dienen om de vorm aan te geven. De snijresten kunnen op een beschaduwde plek bij elkaar worden gelegd, waar ze naar behoefte besproeid kunnen worden en later gebruikt voor het vullen van gaten of later optredende oneffenheden.

Ook al wordt er nog zo zorgvuldig gewerkt, toch zijn vlak na het leggen de meeste aansluitingen nog goed te zien. Om te zorgen dat deze snel dichtgroeien met dwarsgroeiende wortels, kunnen die leemten worden gevuld met gewassen kwartszand (korrelgrootte 0 tot 2 millimeter).

Om een optimaal bodemcontact te bereiken, verdient het aanbeveling de zoden na het leggen met een wals aan te drukken. Beweeg daarbij schuin op de legrichting.

Als er daarna flink gesproeid wordt in de daaropvolgende 14 dagen om uitdrogen te voorkomen, zal het gras snel groeien. Al na een week zult u bij een steekproef talloze worteltjes ontdekken. Om de sprietjes niet in gevaar te brengen, mag het oppervlak ook de daaropvolgende 8 weken niet uitdrogen.

Benieuwd hoe het graszoden leggen in de praktijk gaat?

Via onderstaande video kunt u zien wat er allemaal komt kijken bij het leggen van de graszoden

Graszoden laten leggen

Klik op onderstaande provincies voor een leverancier bij u in de buurt: