Graszoden

Wat zijn graszoden of grasmatten ?

Net als bij andere plantensoorten is er bij gras de mogelijkheid om te zaaien, maar bestaan er ook reeds voor gekweekte zaailingen. Deze zaailingen noemen wij graszoden of grasmatten.

 

Graszoden: Het groene tapijt om uit te rollen

De uitvinding van graszoden biedt een aangename en vooral snelle manier om een rommelig of moerassig braakliggend terrein binnen enkele uren te veranderen in een uitnodigende, verfrissend groene oase.

Die snelheid heeft echter wel een prijs: het leggen van graszoden is beduidend duurder dan het zaaien van een gazon op een vergelijkbare oppervlakte. Voor het leggen van graszoden moet het oppervlak net zo worden voorbereid als voor zaaien. Dat wil zeggen dat vreemde voorwerpen en onkruiden verwijderd moeten worden, de bodem in fijne kruimels verdeeld, verstevigd en geëgaliseerd. Daarbij is het minstens zo belangrijk als bij het zaaien dat de ondergrond beslist gelijk is. Onregelmatigheden zijn later onevenredig groot zichtbaar.

De voordelen van graszoden

  • Met graszoden heb je direct resultaat: voor het oog heb je snel een mooi groen gazon. Zaai je het gazon in dan moet je minimaal 6 maanden wachten voor het in gebruik genomen kan worden.
  • Graszoden kunnen bijna het hele jaar door gelegd worden. Zaaien kan alleen in het voorjaar of het vroege najaar.
  • Als je graszoden legt loop je niet het risico dat vogels zich te goed doen aan het pas gezaaide zaaigoed. Ook de wind kan er niet vandoor met je gazon in spe.
  • Onkruid maakt veel minder kans in een gazon aangelegd met graszoden. Indien je zaait komt er samen met het gras ook veel onkruid mee naar boven.
  • De randen kunnen met graszoden mooi afgelijnd worden.


De nadelen van graszoden

  • Graszoden zijn duurder dan graszaad.
  • Graszoden variëren in kwaliteit van leverancier tot leverancier.
  • Je moet enkele weken wachten voor je erover mag lopen, anders slaan de nog niet gehechte zoden dubbel.
  • Het leggen van zoden is heel wat arbeidsintensiever dan het uitstrooien en inharken van graszaad.

Graszoden

Graszoden, ook steeds meer grasmatten genoemd in Nederland zijn rollen gras waarmee je snel een gazon kunt aanleggen. Waar moet je nu op letten? Wat zijn de voordelen en nadelen van graszoden?

Gazononderhoud

Onderhoud komt ook zeker kijken bij een gazon. Wat moet je doen en hoe moet je het precies doen? Je leest hier alles over gazononderhoud.

Graszoden kopen

Wil je graszoden kopen om deze zelf te gaan leggen? Hier informatie over hoe het moet en waar je op moet letten. Daarnaast een overzicht van richtprijzen van losse grasmatten.